"Setiap mata yang tertutup tidak bererti ia tidur.....setiap mata yang terbuka tidak bererti ia melihat....."

Friday, December 26, 2014

- KEMBARA KE KOH SAMUI,SAMUI TOUR Thailand


PERSEDIAAN

Ok berikut adalah sikit maklumat untuk barang2 utk dibawa masa nak travel...terpulang kat korang...mgkin adacyang perlu dan mgkin ada yang tak perlu...

1. beg travel
2.pakaian
3.lampu suluh
4.passport
5.ubat- ubatan cth-ubat sakit perut,ubat2 lain yang sewaktu dengan nya...panadol ker..ikut korang la k..manatau bagy org yang tak biasa...makan makan siam..mgkin akan sakit perut...panadol utk sesiapa yang tak biasa travel jauh...mgkin akan berasa pening2 dan sakit2 badan....
6. binoculars- ini utk korang melihat jarak jauh..mencari hotel..atau nak melihat petunjuk...

HARI PERTAMA (Selasa)

Jam 5 pagi bangun awal bersiap bertolak dari Relau - Terminal bas Sg. Nibong..parking motor kat terminal bas...masa sampai tu...van dari Thailand dah sampai...so kami naik jer terus..untuk pengetahuan semua driver dari Thailand tak berapa fasih berbahasa Inggeris.mahupun bahasa Melayu..so utk persediaan korang semua adalah lebih baik...korang tau beberapa perkataan penting...ini memudahkan sikit korang berkomunikasi.Ok..baik dari Terminal sg. Nibong..kami naik van..atau ' minibus' atau dalam bahasa thai.'.rod-tuk'...van cantik.dan selesa...dr sg.nibong..dia akan ambil pelancong dan penumpang lain ..mengikut transit2 dlm penang..yang nak ke Thailand..

Masa perjalanan lebih kurang 1 jam  -  2jam ...dan perjalanan akan berhenti sekejap..di hentian rehat Bukit Kayu hitam





...masa kat sini..passport korang akan diambil oleh driver van atau minibus utk.pengisian maklumat peribadi dan butir perjalanan anda di Thailand...dan tandatangan..hah jangan lupa lepas dikembalilan passport kat kita tuh...korang isi la sendiri..tempat mana nak tuju...kalau korang tak tulis....sampai kat post imigresen thai...kang officer dia akan guling kepala dan cakap sedikit keras paham2 la yek......tandatangan jangan lupa jugak ....Masa tuh korang akan rasa mcm korang ni budak darjah satu...tak pandai membaca.....yela..kita faham..kita nak bercuti jarang2 plak tuh isi particular melancong ni..kalau dimalaysia...pegawai layan macam tuh...memang dapat habuan...la...

Ok...sekarang dari hentian rehat bukit kayu hitam..korang akan naik 'rod-tuk' tadi ke post sempadan thai...ok..kat sini korang turun...dan kena beratur panjang...kalau time2 cuti sekolah...memang confirm...ramai..tp jgn risau..ada signboard tulis tak lebih dr 20 minit kot..dari green area korang masuk tuh.....beg2 korang tinggal jer dlm rod-tuk rodtuh..takper..takderhal...hah..satu lagi peringatan...jangan korang dok berselfie dan bergambar dalam kawasan urusan rasmi..memang diorang tak kasi...entah la prosedur ker apa....tp apa pun lebih baik korang dgr nasihat aku...kalau tak mau malu diri sendiri.....tp korang nak ambil gambar jugak..lantak korang la...untuk kenangan..dan rekod instagram....hehehe..ikut pandai korangla...


Ni gambar ambik curi2 jer...


Dah habis cop passport..korang akan naik balik rod-tuk..tuh sampai hatyaii

..kenapa hatyai?ke napa tak direct sampai tempat kita nak tuju..Ok..utk pengetahuan korang...hatyai adalah transit perjalanan utk ke setiap tempat di Thailand...itu yg di ceritakan oleh bos kaunter tiket travel sg.nibong ker thailand...sg.nibong ....kalau salah korang jgn marah aku..nak marah2 kaunter tiket tuh...yer..ada banyak cara nak travel ker KOH SAMUI ni..sebenar...di antaranya ialah:

1. Naik transport korang sendiri.( boleh bawak kereta atau motor terus ke dalam pulau)
-kalau naik transport sendiri..kos percutian korang kena digandakan..sebab minyak petrol atau gasoline diorang lagy mahal dari kita.

2. Naik minibus/van/rod tuk ke hatyai
- cara ni korang boleh pilih masa perjalanan nak ker tempat yang dituju..utk pengetahuan korang ada 2 terminal di hatyai..satucdi Nathon dan satu lagy...dekat pasar besar...bleh pilih nak turun kat mana..semua ok...

3.Naik minibus/van/rod tuk direct ker koh samui
- cara ni ok jugak...tp ceritanya..proses sia sama jer mcam cara kedua...korang akan bertukat van atau minibus yang lain....satu lagy....risiko utk menunggu bas lebih lama..adalah tinggi berdasarkan maklumat dan sumber yang boleh dipercayai....bleh sembang dengan kaunter pertama bas pertama di sg nibong tuh...dia pun ada maklumat jugak...

4.Naik flight..atau kapal terbang
- cara ni kalau dapat offer..sangat untung...korang tak buang banyak masa perjalanan...cadangan...tiket firefly..tp kalau biasa...memang agak makan kos...satu lagy masa perjalanan...terhad..ads masa2 dan hari2 tertentu...kalau budget lebih...bleh jer..

5.Naik keretapi.
- naik keretapi..memang makan lagy banyak masa perjalanan..memang korsng tak kan sempat sampai koh samui dalam masa sehari...so fikir2 kan la

Ada 5 pilihan atau opsyen yang korang boleh buat...pilih jer mana berkenan dihati...tp aku lebih suka mengembara cara ke-2...lebih..menarik...dapat pengalaman sangat bermakna.

-Border Malaysia
Di border korsng akan diminta ker kaunter cop passport Malaysia..kejap yer..tak yah tunggu lama..di border Thailand pulak lagy sekali korang akan diminta turun dr. Minibus...utk cop dokumen yang korang berenti di bukit kayu hitam td..dekat kaunter imegresen  Thai kalau time cuti sekolah memang ramai..kalau hari biasa tak crowded sangat insyallah...



Ok bila dah settle semua..korang naik balik minibus...ker terminal hatyai.

-terminal hatyai





Ok sampai diterminal hatyai first sekali..korang pegi booking tiket ke koh samui ada banyak travel agensi kat kawasan tuh






...atau nak beli kat kaunter pun boleh sama jer..kemudian pegi beli dan tukar simkad korang...ok...dulu line HAPPY tp korang boleh beli simkad AIS...beli utk memudahkan komunikasi korang di Thailand nanti..cari kat 7eleven ada...50bath jer..


Simkad ni memang ada tulis unlimited internet access ...tp sebenarnya lepas korang melanggan plan bayaran bulanan..ok..



ok..lepas tuh korang bleh tunggu kejap di kaunter agensi...ok dalam 20minit camtu..lebih kurang la...bleh rehat2 kejap.


-Phatallung

Dr Hatyai..ke Phatallung..mengambil masa lebih kurang...30minit ker 60minit jugak la...bergantung kepada pemandu...sebabnyer driver van akan berhenti di setiap ..hentian van atau pondok yg ada penumpang yang hendak ker laluan yang sama....dah serupa bas dah sebijik.....cuma bezanya..naik van jah...apapun korang jangan risau sangat pasal masa...utk sampai ke koh samui...sebab masa utk sampai di sana lebih kurang ja...

Di Phatallung driver van akan beehenti seketika utk..isi minyak..dan korang boleh la...nak ker bilik air dan sebagainya...dekat stesen minyak hentian tuh ada banyak kedai dan gerai2...jgn lupa ingat no van tu...kang lepas pegi bilik air korang..masuk van lain plak....van diorang pun seakan sama..




- Surathani

Ok..setibanya di Surathani..korang akan turun di satu kawasan pekan kecil...di sini korang akan menaiki 'rod tuk-tuk' utk ker ofis agent travel..di situ...periksa betul2..barang2 korang jgn ada yang tertinggal..


Gambar naik tuk tuk...berkemungkinan korang akan naik 1 atau 2 tuk-tuk utk sampai ker ofis travel agent thai.

Ok..sampai di ofis travel agent..korang akan tunggu sekejap...dlm.15 minit camtuh la lebih kurang...kemudian korang akan dijemput lagy oleh driver tuk-tuk...utk ker tempat bas..yg. memang tengah tunggu korang...

Baik,jangka masa dari Surathani ker Jeti Donsak...lebih kurang 1/2 jam ker 45 minit..bergantung kepada pemandu bas....Masa sebelum sampai ke Jetty donsak pembantu bas akan berikan kad tulis SEATRAN...



kad ni untuk korang masuk ker ferry...takder kad ni korang tak bleh 'pass through'..pintu diorang.


-Donsak

Di Donsak korang kena turun dari bas tuh barang2 korang jangan tinggal kat atas bas tuh...check slow2 takper..lepas tuh korang akan bergerak ker terminal ferry dan jangan lupa kad SEATRAN yang korang dapat tadi..masa atas bas...ok..

- Seatran
Ok..atas ferry ni korang bleh la..pilih nak duduk dalam bilik aircond atau nak duduk kat luar...


Ini ferry pelancong dr mana ntah...yang berlabuh di tengah laut...dekat2 samui..masa aku teropong...tengok xder saper pun atas ferry tuh...memang sangat besar...mungkin pakat turun di pulau samui dah kot




kalau tanya pendapat aku...aku lebih selesa kat luar..layan angin,layan suasana kat luar tuh..datang jauh2 kan...mood travel plak tuh...baru ada feel..





...kat luar ni plak korang bleh laa berselfie ker bergambar ker....memang best sangat..





waktu perjalanan dari jetty donsak ker koh samui..mengambil masa lebih kurang 1 1/2 jam ker 2 jam



Tiba di jetty koh samui...korang kener pilih sama ada nak naik rod tuk- tuk atau nak sewa motor..kat situ...tapi aku dah plan nak naik rod tuk-tuk untuk pergi ke Chaweng....nasihat aku untuk mereka yang travel couple atau sekumpulan kecil...lebih baik korang naik rod tuk-tuk tuh...masa perjalanan atas rod tuk-tuk tuh korang boleh la tengok..mana2 tempat yang ada sewa motor...korang bleh turun dan sewa motor kat situ....sebab kalau korang nak turun terus kat chaweng..boleh jugak tapi rod tuk-tuk tak berenti kat pekan Chaweng..dia berenti di jalan besar area Chaweng so...ni boleh menyukarkan korang untuk mencari motor sewa kat area tuh......


-Chaweng

Setibanya di Chaweng ...aku dengan cik puan ..berjalan mencari motor sewa ....letih punya berjalan sebab banyak kedai tutup area jalan besar chaweng...tuh....silap aku jugak masa tuh..sebab masa sampai kat area maenam aku tak turun dari rod tuk-tuk..walaupun sepanjang Maenam tuh memang ada banyak motor sewa...so korang jangan buat kesilapan yang sama....


-Sewa motor

tup tap tup tap berjalan...last2 jumpa jugak motor nak disewa...Alhamdulillah....harga sewa motor model PCX masatuh adalah 300bath...kira RM30 duit kita la...untuk 1 hari..bedal jerla....walaupun aku tau ada lagy murah...takperlah...ambik dulu esok baru cari yang lain...masa tuh jam dah 8 malam...kot...lepas deal...aku ride cari hotel plak...


-samui hotel

pusing punya pusing...jumpa satu hotel...SAMUI HOTEL...service cantik...sangat friendly...dia punya reception...sewa 1 malam 1000bath..takder deposite..aku setuju jer..sebab masa tuh takder plan pun nak duduk hotel mana...'Gamble' jer....takper aku stay untuk 1 malam dulu...esok baru plan lain..badan pun dah letih ni...perut pun lapar dah ni....





Lepas letak2 barang..mandi2 siap2...nak keluar makan....maner la nak makan ni.....mmm....jam dah pukul 9.00malam....lepas bersiap....keluar cari makan plak.....



-mkn farest muslim food

masa keluar meronda2 sekitar Chaweng...aku  terjumpa satu kedai makan HALAL...terus berhenti motor...jamu selera dulu...lapar sangat dah ni...


Makanan aper yang ader kat sini?

..ok menu dia lebih kurang dengan masakan kedai patani yang ada kat semenanjung...tomyam,somtam..dan lain2 goreng2..kira lebih kurang jer la...cuma korang kener bagy tau tak mau pedas sangat jer..bagy yang tak makan pedas...ok...kalau tidak memang pedas kaw kaw..punya..dia bagy..


Lepas makan...jam baru pukul 10malam..meronda dulu la....



-chaweng nightmarket

masa meronda, terjumpa night market area Chaweng...menurut penduduk memang setiap malam ada night market kat situ...aper lagi, aku berenti dan masuk shopping dan tengok2 barang...ingat terus nak cari cenderahati...kat situ terus..




Barang2 ada yang mahal ada yang murah..tetapi harga masih bleh dikira okla kalau nak beli...lepas pusing2 dalam night market tuh...kaki pun dah lenguh2...mm..nak balik hotel dulu la rest2 rehat2kan badan...



esok masih ada...esok boleh meronda lagy... :-)






HARI KE-2

- booking hotel maenam

Harini plan nak pegi booking hotel di Maenam..bukan aper pantai di Maenam agak tenang..relaks sebenarnyer...ingat tuh kalau sewa hotel kat Maenam lebih murah sikit ...lepas tu nak rasa kelainan sikit......lepas tuh nak rikki2 cari motor yang murah2 sikit...kalau seminggu dok pakai motor sewa 300bath setiap hari ..rugi la..tempoh bercuti pun kena pendekkan la..kalau lari budget.....

Awal pagy ni mandi2 dulu siap2....





Mm...siap2...jam dah pukul 10.00 pagy...tp kat koh samui ni masa cepat 1 jam...so..keadaan dah mcm tengahari..sangat panas...Masa turun ker kaunter reception..kami pilih untuk stay di samui hotel untuk hari ke-2..maner nak cari hotel lagy..maner sempat...so betterla kami stay untuk 1 malam lagy di samui hotel...tak kelam kabut sangat...

Hehe..naik motor ni lagy...layan sebelum tukar motor lain...layan jugak motor ni.150cc kot...laju semacam jer...tp memang rate price dia lebih kurang jer...kalau jenis ni...

Oklah gerak dulu...

Mm..mula2 plan nak duduk Maenam Resort..pasal mlm tuh ada la..survey skit..hotel2 kat area maenam ni...nampak menarik....biasala wifi free sampai dalam bilik.....tp masa survey tuh banyak hotel dah full...mm..kira gamble jerla mana tau kot bernasib baik...

Masa perjalanan utk sampai ker maenam dr samui hotel lebih kurang 20minit...cari punya cari..memang betul la seperti yang dijangkakan ..banyak hotel dah full booking...adoii..camner nak buat ni....xperla..try cari lagy satu hotel...Maenam Bay Resort..plak, last ler ni..kalau tak jumpa..kena la..pendekkan masa percutian...dlm masa mencari hotel kami terjumpa kedai sewa motor..harga motor lebih kurang 150bath..ok mlm kejap lagy kitorang sewa..sebab motor yg bawak sekarang  sewa sehari..sampai pukul 8 mlm jap lagy ..ada masa lagy..ronda2 dulu....ronda punya ronda...hah..terjumpa signboard Maenam Bay Resort.......apelagy...terus masuk kesusur jalan sebelah kanan kalau dari chaweng....



Ini dia Maenam Bay Resort...bangunan warna biru...terus masuk dan try tanya..tengok kot2 ada bilik kosong lagy.....Alhamdulillah...ada bilik kosong..harga 600bath sehari. Waaa murah...so kami booking untuk 2 hari jerla terus...check in esok tengahari..sebab..malam ni kami plan nak ronda2 kat pekan chaweng jadi kami stay lagy 1 hari di chaweng...so..esok jerla check in Maenam Bay Resort..lagy pun...kami dah booking lagy satu hari di samui hotel....so total belanja dah 2000bath..dah..di Samui hotel..

Ok settle dah bab hotel di Maenam....sekarang nak cari makan plak..dah tengahari dah ni...jam dah pukul 12.00 tengahari..so..kami pegi cari makan plak....jom...


- muslim food Maenam

Dalam perjalanan terjumpa satu gerai makan Islam di sebelah kiri jalan..yes..berenti dulu...hehehe..sebab lepas ni nak pegi meronda ker Big Buddha..



Fuh..memang sedap..walaupun hanya makan nasi goreng jer.....best sangat...
ok..selesai makan tengahari...sekarang nak gerak pegi big budha pulak...ok..jom..gerak..


-Big buddha

Perjalanan ker big buddha..makan masa lebih kurang...1/2 jam jugak la...yela...bawak motor slow jer..layan..view.......semuanya berpandukan signboard  jer...kira main redah jer....sebab sebelum nak datang koh samui ni pun dah buat research  dah serba sikit...at least tak ler teraba2 sangat....

Setibanya kami di Big buddha...memang dah budget..org konpom ramai punya...sebab big buddha adalah salah satu tempat tumpuan pelancong di koh samui ni..






Masa di big buddha ni..memang rasa sangat menarik la..dengan arca2..yang menarik...kalau org2 yang minat kesenian..memang sesuai la...kalau datang kat koh samui ni..sebab.dapat tengok..creative  art yang sangat unik...






Bergambor tak berenti hehehe...adoihh panasnyer..nak minum jap





Sempat lagy tengok peta....biasala peta ada dalam beg...sajer tengok yang besar nih..banyak lagy tempat tak pegi lagy nih

Selesai jer minum...jalan2 plak kat sekitar gerai2 cenderahati . ..mmm harga okla..nak kata murah sangat tuh takla...lagy pun kawasan tumpuan....pelancong..memang kat memana pun harga mesti standard jer...

Masa tengah berjalan tuh...ternampak 1 kedai cenderahati...memang unik sangat...jom..


Bumblebee...waaa...




Pakai besi terpakai jer...waa...kreatif sungguh laa..

Sebenarnya banyak sangat barang2 yang tauke kedai ni buat...harga..cam biasa standard...cuma kalau korang nak bergambar  just..bayar 40 - 50bath...jer pastuh korang bergambar la sepuas2nyer dengan karya2 ni.....tauke kedai sangat peramah...boleh bersembang dengan dia..

Okeh...lepas dah meronda kawasan big buddha ni...kami mengambil keputusan untuk tak membeli apa2 lagy kat sini...just survey harga dulu.....sebab malam ni nak pegi chaweng nighttown...rileks dulu ban membeli...

Oklah..sekarang kami nak gerak pegi ker Bophut rock stone plak...Yaribba Andre andre....

Perjalanan dr big buddha ler bophut rock stone mengambil masa lebih kurang 15 ker 20 minit jer...


-Bophut rock stone

Sampai jer area bophut rock..

Waa..memang kawasan lepak layan ombak laut...sangat romantik..bagy couple2...hahaha...





Cantik tak...layan kan...tak terasa penat dan panas masa ni..angin dan ombak buatkan kami khayal kejap dengan suasana sekeliling...

Apalagy tempat cantik kot...selfie dulu










Kawasan ni utk pengetahuan korang xder orang menjual cenderahati..yang aderpun org jual aiskrim santan..aiskrim kelapa...bleh la layan view sambil makan aiskrim....

Okeh..selepas selesai  layan view...kami nak gerak balik hotel samui...nak rehat2 kejap sebab malam ni...nak kluar lagy...ronda sikit2 jer dulu..kalau ronda habis semua tempat2 menarik...nanti esok..tak tau nak pegi mana...boringla..plak nanti....so kami ambik keputusan . ..balik hotel dulula...vroom vroom...


Gerak dulu yer....

Samui hotel....





7.00 malam....okeh masa untuk sewa motor lain plak...masa ni keadaan dah gelap macam pukul 8.00 mlm...nak tukar motor di Maenam.....tempat yang mana.... kami jumpa masa tengah cari hotel td...



Kena isi form...dulu..

Lepas selesai isi form...kami sewa motor tuh 3 hari so kami dapat murah lagy..dr harga asal...diorang bagy sewa 130bath jer sehari kalau tidak 150bath...kira ok ler tuh...sebab tempat lain korang memang tak dapat harga ni...area koh samui ni la...sebab kami dah survey dh area Maenam ni..memang xder...dan xdapat harga ni...

Ok selesai jer isi borang kami ambik helmet 2 buat spare...sebab kat koh samui ni...undang2 dia sorang penunggang wajib pakai helmet..walaupun motor tuh naik 3-4 org...menurut kata penduduk di sini la...kalau kat Malaysia jangan harap la...tp..sepanjang yang aku tengok..ramai tak pakai helmet.....roadblock jarang nampak...tapi memang freedom gila la....sebab tengok mat salleh kat sini siap bukak baju lagy...bawak motor...siap tak pakai helmet lagy...waaaa..

Masa kami keluar dr kedai sewa motor tuh..kami nampak ada satu travel agensi kat area2 berdekatan..ok..penting untuk esok..nak booking tiket balik hehehe...

Ok masa nak hantar motor pc150 balik pada tuan nyer plak...ride la kami dua bijik motor tuh ke kedai tauke tuh di chaweng...


-Chaweng night life town

Dipendekkan cerita...selesai jer hantar motor tuh..kami terus pergi ker chaweng town....park motor...terus turun berjalan kawasan tuh...oo..lupa nak ingat kan kat korang....kalau korang sewa motor..pastikan kenderaan korang parking di tempat yang dikhaskan..yer..kalau korang nampak jer banyak motor parking tuh..korang folow jer..ini untuk mengelakkan korang disaman.....memang sini ada tempat2 yang dikhaskan untuk parking...

Okeh ...ini dia Chaweng night life town...alamak perut lapar...nih...jalan2 dulu la....






kedai pakaian...tauke orang Nepal


Kalau di lihat memang happening la kawasan ni..ramai pelancong..tambah lagy mat salleh...adoi...aku rasa aku dapat agak dah harga barang kawasan ni..konpom mahal giler....bila di tanya2...memang tepat sangkaan aku...harga memang mahal sangat.....tp kalau korang bawak banyak duit..bleh la nak beli 2 3 barang....tp kalau mood travel atau budget..memang tak berbaloi...adoii...

... dua tiga kedai kami masuk....harga xbleh blah....cuma ada satu kedai ni..yg bleh deal harga dengan dia...peniaga dia orang nepal...harga boleh kawtim..tp kami tak beli sebab..nak survey lagy kedai2 lain.....jauh berjalan sampai satu kedai gelang kaki...cik puan nak beli...masa nak membayar...aku terkejut...porchbag aku hilang...Ya Allah..dah la ada banyak duit dalam tuh...pastuh passport aku..aduuhhh....

Fikir2 punya fikir..baru teringat kedai nepal yang kami singgah td...aku ada try seluar kedai dia....aduuu...Apalagy . ..kelam kabut aku berlari pi cari kedai dia.....bukan apa takut dia tutup kedai...sebab aku ada tanya dia tutup kedai pukul berapa...dia kata dalam pukul 11.00mlm jam kat tangan dah pukul 11 lebih...

Semua orang tengok masa tuh...gelagat kami....aader plak yang buat lawak tegur..."oo you joging tonight"...arghhh..aku tak peduli...aku yes kan aje...sampai jer kat kawasan kedai tuh..aku tak ingat plak kedai yg mana satu...puas aku berpusing kawasan tuhh....

Tup tup..aku terperasan ada org melambai2 tangan kat aku....hah...aku cam dia...pekerja kedai baju sebelah kedai nepal tuh...aku pun berlari ke arah pompuan tuh...."you forgot your bag" sambil tersenyum....

Ya Allah....alhamdulillah...ada lagy kat situ porc bag aku yang masih tergantung kat penyangkut seluar....

"You can check inside"..kata pompuan nepal tuh....aku pun checkla semua..alhamdulillah semua ada..semua tak terusik pun..."we are waiting for you..."dont worry we all nice and good person..."aku pun tersenyum...huh selamat..kalau tidak tak tau la apa jadi...aku pun ucap terima kasih tak berenti2...last sebagai membalas budi..aku beli la..sehelai seluar kat kedai dia... memang aku berkenan pun seluar tuh......tp ingat tuh nak meronda dulu...arghhh...takperla..janji beg aku jumpa balik....memang rezeki dia la...huh....nasib baik...

So nasihat aku kat korang..jaga barang2 korang elok2 yer...jgn jd mcm aku....pompuan nepal tuh kata..kalau tertinggal kat tempat lain...diorang tak jamin boleh dapat balik...huh...lucky sungguh...aperpun terima kasih banyak2 kat pompuan nepal tuh....

Lepas dari tu...kami terus ambik motor pegi balik kat tempat gelang kaki td..nak beli..nak jalan tak larat dah...jauh kot berlari...huhuhuhu...lepas beli gelang...terus pegi makan..sebab masa naik motor td terperasan ada kedai indian food..tulis halal..aduu lapar2..

- indian muslim food


Singgah makan dulu....


Kedai makan ni ...ada jual thai food..waa..kedai indian bleh masak tomyam...

Harga makanan..bleh tahan jugak..mahal dia..tapi bedal jerla dah lapar punya pasal...dahla berlari sikit punya jauh td...

Lama menunggu..org tak ramai ..tp lambat pulak dia masak....mintak tomyam jer pun..masa tengah menunggu order sampai...kami belek2 kedaimakan tuh...hai..ader benda pelik yg aku nampak...

Aku ternampak ada botol2 whiski dekat kaunter bayaran..pastuh aku nampak ada patung buddha plak....adoiii...ni betul ker halal...argh...tawakal jerla masa tuh...tulis halal sikit punya besar kat kedai dia..tp ada benda2 camtuh...mm...xperla...tawakal...

Sampai jer makanan...terus kami makan..mm.memang rasa tomyam tak sama macam kami selalu  makan....bedal jerla..lapar punya pasal..masa tengah makan tergelak kami dua orang...pasal aper yang berlaku td....haiii...tobat la xbuat lagy...hehehe...pecah peluh dan cuak jugak la...hehehe



Selesai jer makan...terus kami ride balik samui hotel...letih berjalan...letih berlari...hehehe...huhuhu..nak balik tido...esok nak meronda lagy...

Jam 1.00 pagy...kami pun sampai hotel...tido dulu yerk..esok sambung lagy ...ratree sawat (selamat malam)


HARI KE-3

Cari breakfast....

- saman chaweng

Awal2 pagi dah bangun ...mm aper nak buat harini erk...breakfast dulu la....nak makan aper ni...lepas mandi..siap2 kami keluar cari breakfast...sebab tengahari nanti dah nak kena checkout...dari Samui Hotel ...




Pusing punya pusing...mak oih..susah pulak cari breakfast kat area pekan Chaweng ni....bukan main banyak kedai makan....nak cari 1 kedai makan yg boleh org muslim  makan pun payah...aduhai....masuk shopping kompleks......medan selera dia takdak satu pun ysng takda 'PORK' semua ada pork.....aduuuu....penat2....

Keluar masuk pasaraya cari makan tak jumpa2....pusing dan ousing lagy area Chaweng.....nak dijadikan cerita...sampai di satu selekoh...tetiba..............

Mak..roadblock...aduuu...



Nah...di Malaysia xkena saman samai Thailand pulak yg kena saman.....aper taknyer....helmet sebenarnya seorang penunggang kena pakai kalau ride dua orang 1 motor.....tp...aku tengok ada jugak yg tak pakai helmet..tak kena saman pun...
yg kena saman ramai pelancongla...adu terbang 300Bath..RM30

Huh terus hilang mood nak breakfast..yela kami keluar pusing2 cari makan tak jumpa..kena saman pulak lepas tu.....mmm..kami ambik keputusan nak balik terus..Samui Hotel..kemas2 barang nak checkout








...sebab jam pun dah pukul 11.15 pagi....takut tak sempat....

Lepak2 jap sebelum checkout.



JAM :12.30 tengahari

Siap2 gerak ker Maenam Bay Resort.


- check in maenam bay resort

Nice view ...boleh sangat  kalau nak stay sini




Keluasan bilik tak ler besar sangat  oklar cukup  untuk keselesaan 2 orang...




- round island

Selepas check in di Maenam Bay  Resort ...kami plan nak round island harini...vroom vroom.

-lamai beach

Singgah Lamai Beach dulu....sebelum  ke destinasi seterusnya...





- hin yai hin tai

Dari Maenam ride guna laluan tepi pantai..terus melalui Lamai..dan terus ke Hin yai Hin Tai....mm..jauh jugakla..sebab keluasan dh lebih kurang langkawi...




Apa yang menarik di Hin Yai  Hin Tai?

Ok..sebenarnya yang menarik di sini adalah pantai batu disekitar kawasan ni....kebanyakkan batu2...terbentuk hasil  dr hakisan alam semulajdi...dr. air laut sendiri...kena plak dengan angin yg agak kuat....layan jer...




Kalau korang perasan  di sini kata orang setempat adalah tempat bagus bagi pasangan2 couple nak buat hajat..disebab kan oleh batu seakan kemaluan lelaki dan perempuan ada kat situ....☝atas tuh seakan kemaluan lelaki




Nampak mcm kemaluan kan...


Ini plak kemaluan perempuan.....haiii...mcm2 orang thailand ni...nak tarik perhatian pelancong.....







- namuang safari park

Selepas Hin Yai Hin Tai...kami ride motor ker namuang safari park...nak tengok aper yg ada kat sana




Ada air terjun...tp kena naik kereta hutan plak...charge sampai 1400Bath RM140...Ish 


2 ekor gajah yang sangat jinak tapi kesian sebab kaki gajah ni ditambat dengan rantai besi..aduu...nak keluaq ayaq mata plak....kat area kandang tuh ada orang jual pisang...50Bath..seikat jer...tp okla...bagy makan gajah  











- namuang waterfalls 2

Lepas namuang safari kami ker namuang waterfall 2.....tak jauh dr situ....tempat pun menarik...jugak...kalau nak mandi manda..air sangat sejuk...





- maenam night market

Malam di Maenam...Maenam NightMarket
memang salute dgn hasil kraf tangan orang Thai...sangat kreatif.....

Memang Night Market dia sangat unik....













Singgah minum Esspresso... harga 100Bath..RM10  gelas kecik yang amat....hehehe


















- booking ticket to hatyai



HARI KE-4
- fisherman village

Awal pagi bangun nak ke big budha..nak shopping barang lagy sekali untuk cenderahati...anak2 sedara....

Dlm perjalanan..nampak signboard besar


Nampak mcm menarik...apelagy...kami pun  masuk ke kampung tuh....


 Memang menarik..tempat yang tersusun dan bersih...pantai dia agak curam..dan pendek...tp kalau rasa nak mandi laut..mm boleh kot.....





Lepas ronda2 kejap di fisherman village..kami gerak ker big buddha shopping2 barang....








Settle jer di big buddha...kami ride pegi pekan chaweng plak...beli cenderahati kat situ....selesai jer shopping di chaweng...kaki sengal2 plak......xpenah test massage kaki  ...teringin la pulak 










- maenam beach

Selepas bershopping di big buddha kami ride balik hotel..sebab Nak mandi  laut pulak di Maenam beach.






Pantai yang bersih..dan sangat santai....sesuai utk...percutian keluarga













Cantik kan...dapat buat umah sebijik camni..best sangat





Lepas mandi laut...jalan balik hotel nak siap2 nak ker Stadium Chaweng pulak...stadium Muaythai...dalam pukul 8 mlm nak kena keluar dah..balik dulu...


- chaweng muaythai stadium

Nah...inilah Stadium Chaweng....satdium muaythai yang terkenal..ramai foreigner yg datang sini.....mm..biasala..diorang ada yg  datang nak berjudi ...dan layan game...











video

Habis jer perlawanan kami sempat bergambar dengan  rakan2 yg datang ke stadium ni yela..esok dah nak gerak balik ker Hatyai....




Lepas bergambar kami ride sekeliling pekan chaweng...utk kali terakhir...jam ditangan dah pukul 12.00mlm..banyak kedai2 yg dh tutup...dlm perjalanan nak balik tuh..kami ternampak kartun Snoopy..hehehe...bergambor dulu...









HARI KE-5

Hari ke-5 bangun awal siap2 barang...pastuh gerak ker tour agency di maenam..sebab nak hantar motor dulu...sebab tauke sewa motor suruh letak jer depan kedai...

- tunggu di maenam

Lepak kejap tunggu van sampai......
Tunggu punya tunggu van pun sampai...ape lagy kami pun naik van



 ....huhuhu...dh nak balik...rasa macam tak puas pulak stay kat koh samui...driver van beri pelekat ditulis Holiday



...mungkin itu sebagai tanda kami dr. Koh samui kot....

- terminal bas koh samui

Masa naik van tu....driver van bawak kami dan penumpang lain ker terminal bas koh samui....ooo..aku ingat van ni direct terus ker hatyai...rupanya tak....dia drop kami diterminal bas kemudian dia guide kami ker bas yang sedang tunggu...




Selepas itu dr terminal kami di bawa pula ker seatran ferry..jetty la tuh...

- seatran ferry

Sampai di jetty seatran ferry....kami kena beratur kejap...nak naik  ferry...pulak..





waa...memang terasa mood travel tuh...korang mesti cuba...memang agak letih...tp best sangat..






Sampai jer di jetty donsak...kami turun dr seatran ferry dan naik semula bas yg kami naik tadi....

- transit surathani

Kemudian kami turun semula di pekan surathani....waa....nak naik aper pulak ni...turun naik turun naik..tukar2 transport..




di transit surathani...sebenarnya kitorang turun di sebuah kedai makan dan yg juga merupakan sebuah tour agency....mungkin kami naik van dr sini agaknya....

Tunggu punya tunggu...datang sebuah tuk -tuk....ooo...kami disuruh naik tuk-tuk pulak...ke stesen  van yg akan bawa kami ker hatyai.....ish2...layan jer la...




Alhamdulillah..kali ni kami naik van yg direct terus ker hatyai....sebab planning memang nak  bermalam di hatyai...lepak hatyai 1 malam ...lepas tuh baru nak balik penang..

On the nak ke hatyai kami singgah sekejap di..pathallung...berhenti makan tengahari...kali ni  van berhenti dekan kedai makanan Islam..alhamdulillah...perut pun tengah lapar ni...mkn dulu...lepas makan kami naik van dan terus ke Hatyai.

- hatyai
Jam dah menunjukkan pukul 6.00 petang..kami sampai diterminal bas di hatyai..kali ni bukan terminal bas yg mula2 kami turun masa nak ker koh samui...rupanya ada 2 terminal bas di Hatyai...

Aku cakap kat driver bas nak ker pekan Hatyai...."pai hatyai hotel dai mai?"maksunyer Boleh tak pegi ker hotel hatyai?...driver kata "ok dai.".cakap omputih dia tak faham...kena cakap siam jugak  baru dia faham....nasib baik la boleh cakap sikit2...hehehehe....

Sampai jer di pekan hatyai...aku suruh dia berhenti...nak jalan2 cari hotel..plak..




Jalan punya jalan..hotel semua penuh...alamak...tanya semua hotel dh penuh...kena check in jugak macamner pun...kami berjalan lagy..


berbantukan teropong bullshield yang dibeli masa dipenang sebagai persediaan travel..memang banyak membantu....

-check in hotel

Masa teropongg..ternampak ada signboard hotel..


terus kami berjalan ker hotel tuh....


masa masuk ker hotel tuh...memang nampak ramai orang yg keluar masuk..haiii..harap2 ada kosong...memang ramai sangat orang masa tuh.....apa yang aku nampak ramai orang Malaysia.....

Masa tanya kaunter reception....



alhamdulillah perempuan kaunter tuh cakap ada kosong..tp bilik kecik ..harga 800Bath...dia cakap boleh tengok dulu....oklah aku pun...kami naik dan tengok dulum..tp dlm hati..kami dah malas dah nak cari..sebab plan nak stay sehari jaa...

sorang pembantu hotel bawak kami kebilik...bila dilihat






Wa...camni kecik ka...dah kira besar bilik ni kalau  dengan kami dua orang...aper lagy terus kami confirm checkin.....dah pukul 7.30mlm ni..nak mandi2 bagi segar sikit..


- shopping  around hatyai market





- makan malam restoran hameed

HARI KE-6
- breakfast sarapan pagi muslim food
- shopping
- booking ticket
- border sadao / danok
- penang terminal bus

No comments:

Post a Comment